Last van vocht in huis?

Vochtbestrijding is ons vak. Scherpe prijzen!

Vrijblijvend offertes aanvragen

Vochtbestrijding Antwerpen

Vochtbestrijding is één van de meest belangrijke vormen van onderhoud van uw woning. Dit komt doordat opstijgend vocht en vochtige muren kunnen leiden tot vele vochtproblemen zoals schimmel, houtrot en vochtplekken. Daarnaast hebben mensen met astmatische of reumatische klachten meer last van hun gezondheid wanneer de luchtvochtigheid in huis hoog is. Door kelderdichting, het injecteren van de muren en andere waterdichtingswerken is het mogelijk om de mate van opstijgend vocht zoveel mogelijk te beperken. Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden? Vraag via de offertepagina diverse offertes aan van specialisten uit Antwerpen. U ontvangt vervolgens meerdere offertes die u kunt vergelijken op basis van prijs en aanbod. De specialisten uit ons netwerk zijn u met alle plezier van dienst!

opstijgend vocht Antwerpen

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt doordat muren of een kruipruimte niet waterdicht zijn gemaakt. Opstijgend vocht leidt tot vochtige buitenmuren, maar heeft tevens een hoge luchtvochtigheid tot gevolg. De beste oplossing voor het afremmen van opstijgend vocht is het injecteren of impregneren van wanden. Deze methoden voor vochtbestrijding staan ook wel bekend als hydrofuge oplossingen. Hebt u veel last van optstijgend vocht bij uw woning in Antwerpen? Dan is het zaak om de oorzaak spoedig aan te pakken om gezondheidsklachten en andere vochtproblemen te voorkomen.

vochtproblemen Antwerpen

Vochtproblemen in huis

Er kunnen verschillende vochtproblemen in Antwerpen in huis ontstaan. Het meest bekende vochtprobleem is schimmel. Schimmel is het gevolg van vochtigheid, meestal door kille temperaturen in combinatie met een slechte ventilatie. Andere vochtproblemen zijn houtrot, vochtplekken in plafonds en wanden, en ongedierte. Wanneer u bijvoorbeeld geen kelderdichting heeft, is de kans op ratten, pissebedden en zilvervisjes een stuk groter. Voor een optimaal wooncomfort raden wij dan ook aan te kiezen voor één van de aangeboden waterdichtingswerken.

Welke oplossingen zijn er?

Voor het behandelen van vochtproblemen in Antwerpen zijn er diverse methoden van vochtbestrijding beschikbaar. Zo kunt u kiezen voor het impregneren, injecteren of onderkappen van de muren en andere hydrofuge oplossingen. Daarnaast is ook kelderdichting één van de mogelijke waterdichtingswerken. Hebt u een beperkt budget, dan adviseren wij te kiezen voor het isoleren van de kruipkelder, of het zorgen voor een verbeterde ventilatie. Stuk voor stuk eenvoudige oplossingen op het gebied van vochtbestrijding, die zorgen voor een prima resultaat. Een specialist uit ons netwerk is u graag van dienst.

Kelderdichting

Er zijn in Antwerpen diverse oorzaken voor overtallig water in de kelder, welke ook invloed hebben op het soort vochtbestrijding dat wordt toegepast. Op het gebied van de kelderdichting zijn er drie methoden die het meest worden ingezet. Dit zijn een nieuwe bekuiping, vloerdrainage en randdrainage. Het aanbrengen van een nieuwe bekuiping als kelderdichting is met name geschikt voor het verminderen van insijpelend water. Dankzij een vloerdrainage daarentegen wordt het opstijgend grondwater beperkt en door de koppeling aan randdrainage verkrijgt u met deze kelderdichting een waterdicht resultaat.

vochtwering

Muren injecteren

De meest effectieve vorm van hydrofuge als vochtbestrijding en het behandelen van vochtproblemen in Antwerpen is het injecteren van de buitenmuren. Bij het injecteren van zowel binnen- als buitenmuren wordt op verschillende plekken in de muur een gat geboord, in een hoek van 25 graden naar beneden. Nadat het boorstof is weggezogen wordt er in de gaten een speciaal injecteringsvloeistof geplaatst. Het injecteren van deze vloeistof zal het opstijgend vocht remmen, waardoor vochtproblemen afnemen. Wanneer u eenmaal hebt gekozen voor injecteren als hydrofuge methode, dan zal u het opstijgende grondwater jarenlang geremd worden.

vochtbestrijding Antwerpen

Impregneren

Impregneren is eveneens een veel toegepaste vorm van vochtbestrijding en gevelrenovatie. Door een buitenmuur te impregneren worden kleine gaatjes en scheuren volgezogen met de impregneervloeistof. Dit betekent dat water geen kans meer krijgt om de muur binnen te dringen. Het waterdicht maken van de gevel is een techniek die u eventueel zelf kunt toepassen bij uw pand in Antwerpen. Het is hierbij belangrijk dat u de impregneervloeistof in een soort laag over de gevel laat lopen, zodat de gehele buitenmuur waterdicht zal worden en u kunt genieten van uw woning.

Hydrofuge

Wanneer u op zoek gaat naar diverse vormen van vochtwering om opstijgend vocht en andere vochtproblemen te voorkomen, zult u vaak de term hydrofuge zien staan. Hydrofuge is een term die wordt gebruikt als synoniem voor het impregneren van muren, maar kan ook een overkoepelende term voor diverse soorten waterdichtingswerken zijn zoals injecteren en het aanbrengen van een coating. Hydrofuge oplossingen verschillen niet alleen in techniek, maar ook in prijzen. Houdt daarom altijd rekening met uw budget voordat u voor een hydrofuge methode kiest.

Schimmel verwijderen

Onder de waterdichtingswerken verstaan wij niet alleen methoden voor vochtwering, maar ook het behandelen van reeds ontstane vochtproblemen. Zo kunt u eveneens onze hulp inroepen voor het verwijderen van schimmel in de badkamer of andere ruimtes. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van verschillende geavanceerde technieken. Onze methoden voor het schimmel verwijderen zorgen voor weinig overlast, en de klus is snel afgehandeld. Om kosten te besparen is het mogelijk om het schimmel verwijderen te koppelen aan een kelderdichting, of het waterdicht maken van de kruipruimte.

muren onderkappen Antwerpen

Muren onderkappen

Bij ernstige problemen door opstijgend vocht is het onderkappen van uw woning in Antwerpen een optie. Deze manier van vochtbestrijding is, in tegenstelling tot injecteren of impregneren, een drastische maatregel en een flinke investering, maar vormt wel een permanente oplossing. Bij het onderkappen van de gevel wordt er in de gevel een opening gemaakt, waarin een vochtwerende laag wordt gelegd. Zo zal het water nooit hoger kunnen komen dan de onderste bakstenen. Dit kost niet alleen veel tijd, maar het veroorzaakt ook schade aan de binnen- en buitenmuren waardoor u deze opnieuw zal moeten afwerken.

salpeter verwijderen Antwerpen

Salpeter verwijderen

Bij overlast van opstijgend grondwater zal er een witte aanslag op uw muur ontstaan. Deze aanslag, salpeter genoemd, is een reactie van het grondwater op het metselwerk. Salpeter ziet er onaantrekkelijk uit en zorgt er tevens voor dat de vochtproblemen in stand gehouden worden. Het is dus noodzakelijk dat het salpeter verwijderd wordt en dat er geen nieuwe salpeter kan ontstaan. Er zijn een aantal vochtafdrijvende middelen verkrijgbaar waarmee u zelf salpeter kunt verwijderen. Borstel de muur grondig en behandel het oppervlak dan met een geschikte vloeistof.

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. Onze vochtbestrijding experts staan klaar in heel Vlaanderen.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Oorzaken van vocht in huis

Er zijn verschillende in Antwerpen oorzaken aan te wijzen voor vochtigheid in huis. De meest voorkomende oorzaak is opstijgend vocht, dat via de funderingen, spouwmuren of kruipruimte de woning in komt. Andere voorbeelden van oorzaken van vochtigheid in huis zijn koudebruggen, condensatie, lekkage of bouwvocht. Voordat een vochtbestrijding expert uit Antwerpen de vochtproblemen kan aanpakken is het van belang om eerste de exacte oorzaak te achterhalen. Pas daarna kan er een keuze worden gemaakt uit de verschillende vochtwering en vochtbestrijding technieken.

Luchtvochtigheid in huis

Naast schimmel en vochtplekken is de luchtvochtigheid de grootste indicator van de hoeveelheid water in de lucht. Een hoge luchtvochtigheid heeft verschillende negatieve gevolgen, zoals ene hogere kans op ongedierte en een aanslag op meubels en muren. Daarnaast is een hoge luchtvochtigheid gevaarlijk voor de gezondheid van mensen met astmatische en reumatische klachten. Om een hoge luchtvochtigheid tegen te gaan is ventilatie zeer belangrijk. Met name bij het gebruik van de badkamer en keuken moet er altijd een raampje open staan.

Water in de kelder

Volgens de overheid is het niet noodzakelijk dat een kelder waterdicht is, omdat het geen verblijfsruimte is. Er is sprake van wateroverlast wanneer er overmatig last is van hemelwater of grondwater. Dit kan bouwtechnische oorzaken of grondwater technische oorzaken hebben. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan scheuren in de muren, of een plotselinge stijging van het grondwater. Een oplossing voor water in de kelder is het aanleggen van drainage rond de woning of het waterdicht maken van wanden en/of de bodem van de kelder.

Condensatie

Condensatie is feitelijk de overgang van een gas – of dampvormige fase naar een vloeibare fase. Dit heeft te maken met een verschil in de temperatuur van de lucht. Bij woningen zal dan ook vooral in de ochtend condensatie optreden en wanneer u doucht of aan het koken bent. Condensatie is niet per se een probleem en verdwijnt meestal vanzelf weer. Hebt u heel veel last van de condensatie? Laat dan een vochtbestrijding specialist uit Antwerpen langskomen om dergelijke vochtproblemen aan te pakken.

bouwvocht

Bouwvocht

Bouwvocht is tijdens een verbouwing in Antwerpen onvermijdelijk. Al het water dat tijdens de bouw gebruikt wordt zal na de verbouwing een weg naar buiten moeten vinden. Indien u niet op de juiste manier omgaat met het bouwvocht, doet de hoge luchtvochtigheid uw woning muf ruiken. Daarnaast loopt u kans dat er schimmels ontstaan. U kan uw woning natuurlijk laten drogen. Laat de woning met droog weer regelmatig luchten en laat deuren structureel open voor voldoende ventilatie. Vochtbestrijding door middel van een bouwdroger doet het proces aanzienlijk versnellen.

water in kruipkelder Antwerpen

Water in kruipkelder

Het komt in Antwerpen vaak voor dat een kruipkelder niet goed geventileerd is. Als gevolg hiervan kan de aanwezige condens niet goed afgevoerd worden, waardoor er met verloop van tijd een laag water in de kruipkelder komt te staan. Kelderdichting is niet altijd noodzakelijk, er zijn andere beschikbare methodes van vochtbestrijding. Eén van de meest eenvoudige manieren is het installeren van een ventilatiesysteem in uw kruipkelder. Doordat er voortdurend frisse lucht in- en afgevoerd wordt, is de kans op schimmel en andere vochtproblemen kleiner.

Huiszwam

Huiszwam is een schimmelsoort dat zich nestelt in vochtige ruimtes met een luchtvochtigheid boven de 70%. Deze soort kenmerkt zich door een bruinrode kleur en witte randen. Huiszwam kan ernstige gevolgen hebben voor de structuur van gebouwen, maar is ook schadelijk voor uw gezondheid. Omdat huiszwam in Antwerpen grondig en zorgvuldig verwijderd moet worden, doet u er verstandig aan om hiervoor een vochtexpert in te schakelen. Het materiaal dat aangetast is door de huiszwam wordt zo snel mogelijk verwijderd.

Vochtproblemen badkamer

De badkamer is een vochtige ruimte en heeft daarom altijd kans op vochtproblemen. Heeft u last van schimmel in uw badkamer in Antwerpen en wilt u hier vanaf? Ga dan eerst na wat de oorzaak is van de problemen. Over het algemeen ligt het aan het gebrek aan ventilatie of verwarming in de badkamer of door het gebruik van vochtabsorberende materialen. Pas als u de oorzaak achterhaald heeft kunt u beginnen met de werkelijke vochtbestrijding. Verwijder de vochtige materialen en schimmels en zorg voor een goed ventilatiesysteem in de badkamer.

vochtmeter
vochtbestrijding expert Antwerpen

Vochtmeter

Een vochtmeter, ook wel een vochtigheidsmeter genoemd, is een speciaal apparaat dat de elektrische weerstand tussen twee pinnen bepaald. Hiermee wordt de vochtigheid van een muur of plafond gemeten. Hoe lager de gemeten weerstand, hoe hoger de vochtigheid van het oppervlak is, dus hoe slechter de woonomstandigheid. Daarnaast is er ook een apparaat die de luchtvochtigheid in huis meet. Dit kan helpen bij de vochtwering, doordat u zo een inzicht krijgt in de momenten waarop er binnen een hoge vochtigheid is.

Zelf opstijgend vocht behandelen

Hebt u maar een beperkt budget om de kelder waterdicht te maken? Overweeg dan om de vochtwering in eigen handen te nemen. Kies ervoor om zelf een impregneermiddel over de muur aan te brengen, of voorkom vocht met behulp van een optimale ventilatie. Het voordeel van het zelf behandelen van opstijgend vocht is dat u hiermee aanzienlijk op de kosten voor het werk bespaart. Het risico is echter wel dat u de techniek niet juist uitvoert, waardoor er uiteindelijk toch weer vochtproblemen ontstaan.

Zelf de kelder waterdicht maken

De meeste vochtoverlast ontstaat in de kelder, wat betekent dat het belangrijk is om deze waterdicht te maken. Er zijn verschillende oplossingen voor de waterdichting van kelders. De meest gebruikelijke methode is het plaatsen van een stijve bekuiping. Dit houdt in dat alle wanden en vloeren met een waterdichte pasta of cementspecie worden bepleisterd. Voor een optimale waterdichting adviseren wij om de muur in ieder geval twee keer in te (laten) smeren. Een tweede optie is om te kiezen voor een soepele bekuiping. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal soepel folie, waarna er een nieuwe wand tegenaan komt. Dit is de beste techniek voor als u zeer veel last heeft van wateroverlast. Tot slot is het ook nog mogelijk om te kiezen voor drainage. Het water wordt dan naar één punt geleid, en vanaf hier met een pomp naar buiten gepompt. Het gevolg van deze vorm van kelderdichting is dat u geen last meer hebt van overtollig water. U behoudt echter wel een vochtige kelder.

Schimmelwerende verf

Had u last van vochtige muren en opstijgend vocht, en is er daarom een schimmelplek op de muur ontstaan? Het is een optie om dit zelf te behandelen met behulp van schimmelwerende verf. Onze vochtbestrijding experts uit Antwerpen hebben hiervoor een speciaal stappenplan voor u opgesteld.

  • Stap 1. Zorg ervoor dat de oorzaak van de vochtige muren is aangepakt. Anders heeft het herstellen van de wanden geen effect.
  • Stap 2. Verwijder de schimmel met behulp van een schimmelwerend middel als soda of een speciaal aangeschaft product.
  • Stap 3. Herstel scheuren met een plamuurmiddel.
  • Stap 4. Gebruik een speciale schimmelwerende verf om de wanden mee te verven. Bij de meeste bouwmarkten en speciale verfzaken is er schimmelwerende verf van diverse merken verkrijgbaar. Wij adviseren om minimaal twee verflagen aan te brengen.
  • Stap 5. Schimmelwerende verf dient u nat op nat aan te brengen voor een egaal resultaat.
  • Stap 6. Zorg tijdens de verfklus voor voldoende ventilatie.
ventilatie Antwerpen

Hoe optimaal ventileren?

Zoals al vele malen aangegeven is het bij vochtbestrijding van groot belang dat woningen op de juiste manier geventileerd worden. De vormen van ventilatie van woningen worden onderverdeeld in een natuurlijke en een mechanische ventilatie. Bij een natuurlijke ventileren gaat het om ramen en luchtroosters die u zelf verder kunt openen of sluiten voor het veranderen van de luchtvochtigheid in huis. Een mechanische ventilatie duidt op een ventilator met een instelbaar toerental of één die met een sensor de versheid van de lucht beoordeeld. Voor het ventileren van woningen en bedrijven gelden in Vlaanderen verschillende eisen bij nieuwbouw. Deze worden verzameld in het EPB decreet. Wilt u hier meer over weten? Een specialist uit ons netwerk informeert u met alle plezier.

Prijzen

De prijzen voor de diverse waterdichtingswerken zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zo kunnen de kosten voor een kelderdichting stijgen met de grootte van het oppervlak, maar ook door de techniek die wij voor u moeten toepassen. Over het algemeen moet u echter rekening houden met minimale prijzen rond de €700,- voor het bestrijden van opstijgend vocht. Wilt u weten wat de kosten worden voor het injecteren van de kelder bij uw pand in Antwerpen? Vraag dan een gratis prijsindicatie bij ons aan en wij sturen u spoedig meerdere prijsoffertes op.

Subsidies

Wanneer u te maken heeft met opstijgend vocht, dan is het soms mogelijk om een subsidie te krijgen. Hiervoor zijn er een aantal voorwaarden waar u aan dient te voldoen. Zo moeten de kosten voor vochtbestrijding meer dan €10.000,- bedragen, is uw woning meer dan 25 jaar oud en mag u in de afgelopen 10 jaar geen renovatiepremie hebben aangevraagd. Werkzaamheden die in aanmerking komen voor een premie vochtbestrijding zijn een kelderdichting, injecteren van de muren en het waterdicht maken van de gevel.

contact met vochtexpert

Vrijblijvend offertes vergelijken

Wilt u meer weten over vochtwering, of de kosten voor vochtbestrijding? Bent u benieuwd of u uw gevel kan laten onderkappen of heeft u interesse in één van de andere waterdichtingswerken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de offertepagina. Wij sturen u graag meerdere offertes toe van specialisten uit Antwerpen zodat u zelf kan vergelijken op prijs en aanbod.