Last van vocht in huis?

Vochtbestrijding is ons vak. Scherpe prijzen!

Vrijblijvend offertes aanvragen

Vochtbestrijding Leuven

Op het gebied van vochtbestrijding zijn er diverse methoden die u kunt toepassen om opstijgend vocht en andere vochtproblemen te behandelen. Voorbeelden van deze technieken van vochtwering zijn onder andere het injecteren en impregneren van de muren (hydrofuge oplossingen), maar ook kelderdichting is een vorm van vochtbestrijding. Bent u op zoek naar een vochtbestrijding expert in Leuven, of wilt u weten welke waterdichtingswerken zij allemaal uitvoeren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via onze offertepagina. Wij informeren u met alle plezier over de verschillende waterdichtingswerken en sturen u meerdere offertes van specialisten uit Leuven. Geheel vrijblijvend.

opstijgend vocht Leuven

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht zorgt in Leuven voor de meeste vochtproblemen bij mensen thuis. Opstijgend vocht is in de meeste gevallen een gevolg van een verminderde kelderdichting of een stijgend grondwaterpeil. Opstijgend vocht is niet alleen een probleem voor de mate van isolering en warmtewering, maar heeft ook gevolgen voor de luchtvochtigheid. Wilt u opstijgend vocht in de muren beperken? Kies er dan voor om deze te impregneren of injecteren. Door de buitenmuren waterdicht te maken zullen vele vochtproblemen voorkomen worden. Een vochtexpert uit ons netwerk helpt u hierbij graag.

kelderdichting Leuven

Vochtproblemen in huis

Woont u in Leuven? Dan is het waarschijnlijk dat u eens in de tien jaar te maken krijgt met vochtproblemen. Waar vochtproblemen als schimmel, houtrot en vochtplekken in zichzelf al vervelend zijn, hebben zij tevens een invloed op de luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid is onder meer een risico voor mensen met astmatische en reumatische klachten, en leidt bovendien tot een verhoogde kans op ongedierte in huis. Vochtproblemen kunt u op vele manieren behandelen, onder andere door uw woning regelmatig te voorzien van ventilatie.

Welke oplossingen zijn er?

Op het gebied van vochtbestrijding zijn er in Leuven diverse oplossingen die wij verder op deze pagina uitwerken. Op het gebied van kelderdichting kunnen wij u bijvoorbeeld een nieuwe bekuiping aanbieden of een vloerdrainage. Om opstijgend vocht te voorkomen zijn er diverse hydrofuge oplossingen beschikbaar zoals het impregneren en injecteren van de muur. De kosten voor de verschillende hydrofuge worden bepaald door het oppervlakte van uw binnen- of buitenmuren en vloeren, maar ook door het soort materiaal dat wij gebruiken. Let daarom goed op uw budget.

Kelderdichting

Kelderdichting is een vorm van vochtbestrijding waarbij opstijgend vocht en een vochtig klimaat in de kelder worden opgelost. Er zijn meerdere technieken die op het gebied van kelderdichting ingezet kunnen worden. De meest gebruikelijke is het aanbrengen van een nieuwe bekuiping in de kelder. Hiermee wordt insijpelend water verminderd. Een tweede oplossing van kelderdichting is het zorgen voor een vloerdrainage. Dit zorgt voor een beperking van het stijgende grondwater. Dankzij een kelderdichting is schimmel en houtrot in uw kelder verleden tijd.

muren injecteren

Muren injecteren

Het injecteren van de buitenmuren is een methode, die niet als impregnatie, valt onder de hydrofuge oplossingen. Bij het injecteren worden eerst gaten in de buiten- en/of binnenmuur geboord, in een hoek van 25 graden naar beneden. Deze gaten worden vervolgens gevuld met een speciale injectievloeistof. Omdat de boorgaten op wisselende afstanden in de muur geplaatst worden wordt opstijgend vocht voorkomen en blijven vochtproblemen beperkt. Door het injecteren te combineren met het impregneren van de gevel zorgt u voor een optimale vochtbestrijding.

vochtbestrijding Leuven

Impregneren

Naast het injecteren van de gevel als vorm van vochtbestrijding of gevelrenovatie is ook het impregneren van de buitenmuren een mogelijke hydrofuge oplossing. Het impregneren van de gevel gebeurt met behulp van een impregneermiddel dat over de stenen en voegen van de gevel wordt aangebracht. Deze vloeistof zal het materiaal verzadigen, waardoor deze waterdicht wordt. Hoewel u het impregneren zelf zou kunnen uitvoeren, raden wij aan hiervoor de hulp van een erkend vochtwering specialist uit Leuven in te zetten. Deze kan het snel behandelen.

Hydrofuge

Als u op zoek gaat naar de mogelijke waterdichtingswerken waarmee u opstijgend vocht kan beperken bij uw pand, dan zult u ongetwijfeld de term hydrofuge waterdichtingswerken tegen komen. Hydrofuge oplossingen worden vaak gelijk gesteld aan impregnatie, maar kunnen ook meerdere vormen van vochtwering omvatten zoals het injecteren van muren. Hoewel wij over het algemeen zullen aanraden om de hudrofuge vormen van vochtbestrijding uit te laten voor door een erkend waterdichtingswerken professional, is het een optie om deze zelf uit te voeren.

Schimmel verwijderen

Onder de waterdichtingswerken verstaan wij niet alleen het zorgen voor een kelderdichting of het waterdicht maken van de kruipkelder. Onder waterdichtingswerken vallen tevens werkzaamheden die al ontstane vochtproblemen verhelpen. Denk hierbij onder andere aan het verwijderen van vochtplekken en schimmel. Voor het weghalen van schimmel maken wij gebruik van geavanceerde methoden, waarmee wij zo weinig mogelijk overlast voor u creëren en de klus spoedig afhandelen. Hebt u behoefte aan het behandelen van schimmel? Ook daarbij zijn wij u graag van dienst.

buitenmuur onderkappen Leuven

Muren onderkappen

Als u veel last heeft van vochtproblemen in uw woning in Leuven, dan kunt u als vochtbestrijding overwegen om uw gevel te onderkappen. Bij deze manier van vochtwering wordt een waterdicht materiaal geplaatst in de buitenmuur. Onderkappen is, in tegenstelling tot het injecteren van de gevel, een langdurig proces en is daarom ook niet een voordelige oplossing. Daar komt nog bij dat u de binnen- en buitenmuren opnieuw zal moeten afwerken. Wel bent u met het onderkappen van uw gevel permanent van vochtproblemen verlost.

witte aanslag verwijderen Leuven

Salpeter verwijderen

Bij opstijgend vocht ontstaat er mogelijk een chemische reactie met het cement van uw gevel. Hierdoor ontstaat er salpeter. Salpeter is een witte aanslag op uw gevel of binnenmuren. Het is niet alleen een lelijke plek, maar het trekt ook nog eens water aan, wat verdere problemen veroorzaakt. De vochtbestrijding van salpeter is eenvoudig zelf uit te voeren. Als het om een binnenmuur gaat zal u eerst de muurbedekking moeten verwijderen. Steek dan het salpeter af en behandel de muur daarna met speciale vochtafdrijvende middelen.

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. Onze vochtbestrijding experts staan klaar in heel Vlaanderen.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Oorzaken van vocht in huis

Vochtigheid in huis is een veel voorkomend probleem en kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van een hoge luchtvochtigheid in huis zijn lekkage, condensatie, koudebruggen en opstijgend grondwater. Bij koudebruggen gaat het om plaatsen in huis waar bij er een direct verbinding is tussen de buiten- en binnenzijde van de woning. Dit zijn bijvoorbeeld betonnen draagconstructies en metalen kozijnen. Voor welke soort techniek voor vochtbestrijding u het beste kunt kiezen is afhankelijk van de exacte oorzaak van het probleem. Het is daarom handig om dit eerst goed te (laten) onderzoeken.

Luchtvochtigheid in huis

Wij hebben eerder al aangegeven dat het belangrijk is om de luchtvochtigheid in huis zo laag mogelijk te houden. Een lage luchtvochtigheid zorgt voor een kleinere kans op ongedierte en zal ook de kans op schimmel en andere vochtproblemen aanzienlijk verlagen. Om te zorgen voor een minder vochtige lucht, adviseren wij een goede ventilatie. Zet altijd een raam open wanneer u gaat koken of douchen, of laat een integraal ventilatiesysteem installeren. Zeker in de douche heeft dit een positief effect.

Water in de kelder

Door de overheid is bepaald dat een kelder (in tegenstelling tot een souterrain) niet waterdicht hoeft te zijn, omdat het geen verblijfsruimte is. Hierdoor is de bouwconstructie van menig kelderruimte zeer gebrekkig en is het risico op wateroverlast vrij hoog. Water komt bijvoorbeeld naar binnen door scheuren in de muren of door een stijgend waterpeil. Deze problemen zijn op te lossen door een vorm van kelderdichting toe te passen. Denk hierbij onder andere aan het injecteren van de muren of een andere hydrofuge oplossing.

Condensatie

Condensatie is het gevolg van een verschil in temperatuur tussen binnen en buiten. Daarom hebben veel van onze klanten uit Leuven dan ook ’s ochtends last van condens op de ramen. Enige condensatie is geen probleem, en u hoeft zich hier dan ook geen zorgen om te maken. Condensatie wordt wel problematisch wanneer er regelmatig water op de vensterbanken ligt, of op de muren. In dat geval is het zaak om spoedig met een vochtbestrijding specialist contact op te nemen. Deze helpt u graag en kan u advies op maat geven.

water in kelder

Bouwvocht

Bij het bouwen of verbouwen van een huis in Leuven wordt er continu water gebruikt. Bij het storten van beton, bij chapewerken of zelfs tijdens het stuken. Uw woning mag er misschien goed uitgewerkt uit zien, maar in een gemiddelde nieuwbouwwoning zit nog 3.000 tot 5.000 liter bouwvocht dat een weg naar buiten zoekt. Het duurt ongeveer 2 jaar voordat het bouwvocht in een nieuwbouwwoning is verdwenen. In de tussentijd zult u voldoende moeten verwarmen en ventileren om schimmel of andere problemen te voorkomen.

vochtige kruipkelder Leuven

Water in kruipkelder

Wanneer een kruipkelder in Leuven niet voldoende geïsoleerd is, krijgt de condensvorming geen kans om te ontsnappen en komt er met verloop van tijd een laag water in de kruipkelder te staan. Vaak is het maken van ventilatiegaten de eenvoudigste manier van vochtbestrijding in de kelder, maar u kan er bij vochtproblemen ook voor kiezen om de bodem af te dichten of de vloer te isoleren. In het geval van bodemafdichting wordt er in uw kruipkelder een laag isolatiechips aangebracht die overtollig grondwater tegengaat.

Huiszwam

Huiszwam is in Leuven één van de meest vervelende soorten schimmels. Het is te herkennen aan de bruirode kleur en witte randen en het bevindt zich vaak in erg vochtige ruimtes. Naast dat het er lelijk uitziet, tast het ook de structuur van het gebouw aan. Daarbij is huiszwam ook slecht voor uw gezondheid. Huiszwam veroorzaakt onder andere luchtweginfecties of ademhalingsproblemen. Omdat het van belang is dat huiszwam zo snel mogelijk verwijderd moet worden, kunt u hier het beste een vochtexpert voor inschakelen.

Vochtproblemen badkamer

In een badkamer is altijd kans op schimmel, waardoor u continu met vochtbestrijding bezig bent. Dat komt omdat een badkamer nou eenmaal een vochtige ruimte is. Om de kans op vochtproblemen in de badkamer zo klein mogelijk te maken zal u enkel materialen moeten gebruiken die geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Daarnaast zal u de badkamer voldoende moeten ventileren, zodat het opstijgend vocht ontsnapt, maar ook voldoende moeten verwarmen, zodat het opstijgend vocht verdampt. Een vochtexpert uit ons netwerk in Leuven helpt u bij het behandelen van vochtproblemen in de badkamer.

condensatie Leuven

Vochtmeter

Een vochtmeter, of vochtigheidsmeter, is een speciaal apparaat dat de elektrische weerstand van een oppervlak meet. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te achterhalen hoe vochtig een muur is, en in hoeverre het mogelijk om opstijgend vocht tegen te gaan. U hoeft zelf geen vochtmeter aan te schaffen, een professional uit ons netwerk kan de muren snel en vakkundig voor u opmeten. Voor het meten van de vochtigheid in de lucht bij u thuis kunt u wel een eigen apparaatje aanschaffen. Vragen? De experts uit ons netwerk in Leuven helpen u graag!

vocht bestrijden Leuven

Zelf opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht is een probleem dat vaak voorkomt. Woont u in Leuven en hebt u last van opstijgend vocht, maar hebt u maar een beperkt budget? Het is een optie om zelf de muren waterdicht te maken. De meest eenvoudige methode is om zelf de buitenmuren te impregneren. Koop hiervoor een impregneervloeistof bij een lokale bouwmarkt, en breng deze gelijkmatig over de gevel aan. Zorg ervoor dat u bij deze vorm van vochtwering geen stuk overslaat, dit zal het resultaat sterk beïnvloeden en komt het sneller terug.

Schimmelwerende verf

Een goedkope oplossing voor het tegengaan van schimmels is het aanbrengen van schimmelwerende verf. Regelmatig krijgen wij van klanten uit Leuven de vraag of het verven van de badkamermuren met een schimmelwerende verf een goede methode is voor het tegengaan van de problemen. Een eenvoudig antwoord hierop is: nee. Schimmelwerende verf is pas een effectieve techniek wanneer u eerst de oorzaak voor de vochtproblemen heeft verholpen. Daarna zorgt de schimmelwerende verf er pas voor dat uw muren blijvend geventileerd worden, terwijl er toch een goede verflaag op de muur zit. Nog één tip: de meeste schimmelwerende verfsoorten kunnen pas worden aangebracht wanneer u eerst de schimmel van de muur hebt verwijderd.

Hoe optimaal ventileren?

De ventilatie van woningen en bedrijven is niet heel ingewikkeld. Een optimale ventilatie wordt voornamelijk gecreëerd wanneer u ervoor zorgt dat de mate van ventilatie aangepast kan worden op de mate van luchtvochtigheid. Een dergelijke vorm van ventilatie staat ook wel bekend als een gecontroleerde ventilering. Dit kan weer verdeeld worden in twee soorten: een natuurlijke en een mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie is het ventileren met behulp van ramen, deuren en luchtroosters. Een mechanisch ventilatiesysteem heeft een automatische ventilator die u kunt instellen op een bepaalde sterkte, of die met sensoren de luchtvochtigheid in huis meet. Desgewenst kunnen de vochtbestrijding experts uit ons netwerk u hierover van meer informatie voorzien.

Zelf de kelder waterdicht maken

Wij krijgen van klanten uit Leuven regelmatig de vraag of het een optie is om zelf de kelderdichting uit te voeren. Dit is zeker een optie, al moet u dan wel zeker weten dat u de techniek op de juiste wijze kan toepassen. Voor de vochtbestrijding van de kelder zijn er binnen de waterdichtingswerken drie technieken die kunnen worden toegepast. Dit zijn: een stijve bekuiping, een soepele bekuiping en drainage. Hoewel deze methoden elk hun voor- en nadelen hebben, wordt er in de meeste gevallen gekozen voor het plaatsen van een stijve bekuiping. Wilt u dit zelf uitvoeren? Volg dan het onderstaande stappenplan, zodat u snel weer van een optimaal wooncomfort geniet.

  • Stap 1. Controleer de wanden op gaten en scheuren en maak de muur stofvrij.
  • Stap 2. Vul eventuele gaten met een waterdichte cementspecie. Ga hierbij het krimpen van het vulmiddel tegen door de grote gaten in meerdere stappen te vullen. Laat hierna het vulmiddel uitharden.
  • Stap 3. Breng over de gehele muur een primer aan voor een optimale hechting.
  • Stap 4. Bepleister de muren met een waterdichte pasta. Doe dit 2 of 3 keer voor het beste resultaat.
  • Stap 5. Begin pas na deze klus aan de keldervloer, vul ook hier de gaten en breng dan de waterdichte pasta aan.
  • Stap 6. Voor een egale afwerking van de vloer raden wij het gebruik van een PUR coating aan.
kelderdichting Leuven

Prijzen

De kosten voor het waterdicht maken van uw kruipkelder, of het zorgen voor een professionele kelderdichting zijn afhankelijk van vele factoren. Zo worden de prijzen onder andere beïnvloed door het te behandelen oppervlak, de gekozen techniek en de mate van ‘doe-het-zelf’. Hoewel de minimale prijzen in ieder geval boven de €700,- zullen stijgen bij de meeste vormen van vochtbestrijding, kunnen wij hier geen precieze indicatie van geven. Wij adviseren daarom om altijd eerst verschillende offertes aan te vragen bij specialisten uit de regio, voor een overzicht van de mogelijke prijzen.

Subsidies

Het uitvoeren van technieken voor vochtbestrijding zoals hydrofuge, injecteren en kelderdichting loopt aardig in de prijzen. Het is dan ook mogelijk om bij de overheid een premie aan te vragen voor deze technieken. Het is wel noodzakelijk dat uw woning in Leuven ouder is dan 25 jaar en dat het bedrag meer dan €10.000,- bedraagt. Bovendien mag u in de afgelopen 10 jaar geen (andere) renovatiepremies hebben aangevraagd. De subsidie zal ongeveer 20 tot 30% van het totaalbedrag vergoeden, afhankelijk van de gekozen materialen en technieken.

vochtbestrijding specialist

Vrijblijvend offertes aanvragen

Bent u op zoek naar een vochtwering specialist uit Leuven die u helpt bij vochtwering? Wilt u de buitenmuur laten onderkappen of moet het schimmel uit uw woning verwijderd worden? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij sturen u meerdere vrijblijvende offertes toe die u zelf kan vergelijken op prijs en aanbod!