Wil je opstijgend vocht behandelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!!

Gratis offertes vergelijken

Opstijgend vocht behandelen


Last van vochtige muren en vochtplekken? Door opstijgend vocht te behandelen houdt u de muren droog en kunt u de wand zo snel mogelijk weer netjes afwerken! Opstijgend vocht veroorzaakt ook schimmels, een kromtrekkende vloer en het trekt ongedierte aan. Op zoek naar een vochtspecialist om u hierbij te helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u tot 5 offertes van specialisten in de regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod!

Benieuwd wat u tegen opstijgend vocht kan doen? U vindt hier informatie over de behandelmethodes, de bijhorende prijzen en u leest wat u eventueel zelf kunt doen om dit probleem te verhelpen.

opstijgend vocht behandelen

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht komt veel voor bij oude huizen zonder waterkering. Hier trekt het grondwater in de fundering en het trekt daarna omhoog. Dit komt tot uiting in vochtplekken, schimmels en afbladderende verf of loslatend stucwerk. Kenmerkend voor dit probleem, is dat de vochtproblemen vooral aan de onderkant van de muur verschijnen. Dus merkt u dat uw muren aan de onderzijde koud en klam aanvoelen? Dan is de kans groot dat u ook last heeft van optrekkend vocht!

Waarom opstijgend vocht bestrijden?

Het is belangrijk om opstijgend vocht te bestrijden. Doet u dit niet, dan trekt het vocht door de muur en verschijnen er nog meer vochtplekken. U kunt de wand niet zomaar opnieuw afwerken: als de muur nog steeds nat is, dan keren de problemen steeds weer terug.

Dit heeft natuurlijk negatieve gevolgen voor de uitstraling van uw huis, maar ook voor de structuur van de woning. De muren verzwakken en er is een groot risico op grote beschadigingen. Daarnaast stijgt de luchtvochtigheid met alle problemen van dien én gaat u meer energie verbruiken.

Wat kost het?

De twee meest gebruikte methodes om opstijgend vocht te behandelen, zijn injecteren en onderkappen. Injecteren wordt het vaakst toegepast en is de meest voordelige methode. De kostprijs begint vanaf €100,- per lopende meter. Op een gevel van 9 meter breed is dat een totaalprijs vanaf €900,-.

De prijzen voor onderkappen liggen iets hoger, rond de €110,- tot €150,- per lopende meter. Deze hogere prijs heeft vooral te maken met het feit dat onderkappen een stuk arbeidsintensiever is: de vakman doet dit meter voor meter, om te voorkomen dat de draagkracht van de buitenmuur in gevaar komt.

Meer info over:
Vochtbestrijding prijs

Opstijgend vocht behandelen: prijs 2023

Bestrijdingsmethode Gemiddelde prijs *
Injecteren Vanaf €100,- per lopende meter
Onderkappen €110,- tot €150,- per lopende meter

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Wilt u besparen? Vraag dan altijd gratis offertes aan.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

  De totaalprijs hangt af van meerdere factoren. Natuurlijk betaalt u voor het behandelen van het opstijgend vocht, maar daarnaast moet u ook rekening houden met overige kosten: zoals bijvoorbeeld het opnieuw behangen of schilderen van de binnenmuren.

  Daarnaast verschillen de arbeidskosten per bedrijf: elke vakman bepaalt namelijk zijn eigen tarief. Daar bovenop komen vaak nog de voorrijkosten: dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht nog voordat de vakman zijn werkzaamheden heeft uitgevoerd.

  De prijs is afhankelijk van:

 • De arbeidskosten
 • De specifieke werkzaamheden
 • De staat van de gevel
 • Voorrijkosten
 • De afwerking van de muren

Besparen op de kosten?

Vraag gratis offertes aan en vind de vakman met de goedkoopste prijs!

Gratis offertes vergelijken

Hoe opstijgend vocht behandelen? De methodes!

  Er zijn meerdere manieren om opstijgend vocht te bestrijden. In beide gevallen komt het erop neer dat er een waterkering in de muur wordt aangebracht. Hoe deze waterkering tot stand komt verschilt wel.

  Daarnaast verschillen de arbeidskosten per bedrijf: elke vakman bepaalt namelijk zijn eigen tarief. Daar bovenop komen vaak nog de voorrijkosten: dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht nog voordat de vakman zijn werkzaamheden heeft uitgevoerd.

  U heeft in principe de keuze tussen:

 • Injecteren: de vakman injecteert een waterwerend middel dat wordt opgenomen. Dit vormt een waterkering.
 • Onderkappen: meter voor meter plaatst de vakman een kunststof waterkering in de muur.
 • Meer weten over vochtbestrijding? U leest het op deze pagina.

Muren injecteren: vochtwerend product

Eén optie tegen opstijgend vocht is injecteren. Door middel van kleine boorgaten in de buitenmuur injecteert de vakman een vloeistof. De boorgaten worden vlak boven het maaiveld geplaatst, op ongeveer 10 tot 12 centimeter afstand van elkaar. Hoeveel boorgaten er precies geplaatst worden, hangt af van de breedte van uw muur. De ingespoten vloeistof wordt door het metselwerk geabsorbeerd en vormt zo over de gehele breedte een waterkering. Het middel stoot water af, waardoor het grondwater in de fundering niet langer omhoog kan trekken!

Deze methode wordt het vaakst toegepast. Het is voordeliger dan onderkappen, en daarbij een stuk sneller uitgevoerd. Injecteren kan vaak al in één dag voltooid zijn, terwijl onderkappen meerdere werkdagen in beslag neemt.

Belangrijk bij deze methode is wel dat de muur in goede staat is. Zitten er scheuren of beschadigingen in de muur, dan kan het namelijk voorkomen dat het vloeistof uit de muur trekt. Hierdoor ontstaat een onderbreking in de waterkering, waardoor grondwater nog steeds omhoogtrekt. Doordat de vakman de boorgaten in de voegen zet, en dit later netjes afwerkt, verandert er niets aan het uiterlijk van uw gevel.

De voordelen van injecteren

 • Injecteren is snel en voordelig.
 • De muur krijgt nu goed de kans om te drogen.
 • Deze methode is minder arbeidsintensief dan onderkappen.

optrekkend vocht

Muren onderkappen: nieuwe waterkering

Een alternatief is het onderkappen van de muren. Dit heeft hetzelfde eindresultaat: een waterkering in de muur, waardoor grondvocht niet langer omhoogtrekt. Hij wordt op een andere manier geplaatst. De vakman verwijdert een rij bakstenen, plaatst hierin een kunststof folie of zeil om het vocht tegen te houden, en plaatst de bakstenen dan weer terug. Dit alles gebeurt heel voorzichtig, meter voor meter, om zo het draaggewicht van de muur niet in gevaar te brengen.

Een tweede optie om de kunststof waterkering te plaatsen is frezen. De vakman freest in dat geval een sleuf in de muur, en plaatst hierin het kunststof materiaal. Dit is iets sneller geplaatst, maar moet ook zorgvuldig aangepakt worden.

Houd er rekening mee dat de werkzaamheden van onderkappen zichtbaar blijven. Natuurlijk wordt de muur heel netjes afgewerkt, maar er verandert wel iets aan het uiterlijk van de muur. Zo blijft er een streep in de gevel zichtbaar waar de waterkering is geplaatst.

Voordelen van onderkappen

 • Definitief verlost van uw vochtproblemen.
 • De staat van de muur is minder van belang bij het onderkappen van de muur.
 • Onderkappen is vaak effectiever dan het injecteren van de muur.

Zijn er ook nadelen?

Het grootste nadeel van onderkappen is dat het heel arbeidsintensief is. De vakman moet heel voorzichtig te werk gaan, om te voorkomen dat de draagconstructie verzwakt raakt. Dit neemt extra tijd in beslag, waardoor u zeker rekening moet houden met meerdere werkdagen.

Doordat de klus zo arbeidsintensief is, liggen de kosten ook iets hoger.

Opstijgend vocht behandelen door onderkappen?

Vergelijk gratis meerdere offertes van experts in de regio en bespaar tot 40%!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Optrekkend vocht in binnen- en buitenmuur behandelen

Optrekkend vocht komt zowel in binnen- als buitenmuren voor. In beide gevallen is dit te behandelen door middel van onderkappen of injecteren. Houd er wel rekening mee dat u de muren zelf weer moet afwerken. De vakman dicht de gaten: bij een buitenmuur doet hij dit in de voegen, waardoor ze niet meer zichtbaar zijn. Bij een binnenmuur zult u de werkzaamheden nog wel zien. Laat de muur eerst goed drogen voordat u de wand opnieuw afwerkt: dit kan tot wel 6 maanden duren.

Laat u een spouwmuur behandelen?

Houd er dan rekening mee dat de vakman zowel de binnenkant als de buitenkant van de muur moet injecteren. Bij het onderkappen van een spouwmuur volstaat het meestal om alleen de binnenkant van de muur te behandelen.

muren injecteren

Kiezen voor onderkappen of injecteren?

Welke methode is de beste optie? Dat hangt af van uw situatie. Heeft u een klein budget en vindt u het belangrijk dat de werken zo snel mogelijk uitgevoerd worden? Kies dan voor injecteren. Dit heeft bovendien de minste invloed op de uitstraling van de muur.

Speelt het budget een minder belangrijke rol, en wilt u vooral zeker weten dat het optrekkende vocht definitief niet meer terugkeert? Dan is onderkappen een goede optie. Dit is ook de beste optie als u een oude gevel heeft, waar al veel beschadigingen in zitten. Voor onderkappen hoeft u namelijk niet eerst de beschadigingen te herstellen!

Geen zorgen als u niet zeker weet wat de beste methode is: de vakman geeft u namelijk een persoonlijk en professioneel advies. Op zoek naar een vochtspecialist? Vraag dan gratis offertes aan!

Opstijgend vocht zelf behandelen: kan dat?

Als u zelf optrekkend vocht wilt behandelen, dan is injecteren de beste optie. Hierbij is het risico op grote beschadigingen aan de constructie van uw huis het kleinst.

U hebt hiervoor nodig: