Besparen op schimmel verwijderen?

Vergelijk offertes van vochtspecialisten uit uw regio en bespaar!

Gratis offertes vergelijken

Schimmel verwijderen

Eén van de vochtproblemen waarmee u in huis te maken kunt krijgen is schimmel. Schimmel ontstaat meestal in de badkamer, maar kan ook op andere plaatsen voorkomen. Er wordt regelmatig gevraagd wat er aan schimmel gedaan kan worden, op deze pagina kunt u meer informatie over de oorzaken van schimmel, het effect van vochtbestrijding op schimmels, en de mogelijkheden voor het verwijderen van schimmelaanslag lezen. U kunt uiteraard ook altijd een vochtspecial inschakelen.

Start gratis offerteaanvraag!

Besparen op de kosten? Vergelijk dan altijd gratis offertes van vochtspecialisten bij u uit de regio. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u een aantal scherp geprijsde aanbiedingen. Vergelijk de offertes en kies de beste vochtexpert. Deze offertedienst is natuurlijk geheel zonder verplichtingen. U zit dus nergens aan vast!

schimmel verwijderen

Schimmel in huis: oorzaken

De meest basale oorzaak voor schimmelvorming is een gebrek aan ventilatie. Wanneer de luchtvochtigheid in huis groot is, dan ontstaat de kans op schimmel, zeker wanneer het een vochtige ruimte betreft zoals de kelder of badkamer. Wanneer er zwarte schimmel ontstaat in andere delen van het huis dan is dit meestal het gevolg van een gebrekkige lichtcirculatie.

Voor het optreden van schimmels moeten in ieder geval de volgende elementen aanwezig zijn: vocht, stilstaande lucht (warm) en een voedingsbodem. U kunt het ontstaan van schimmels dan ook voorkomen door één van de elementen weg te nemen. Zorg ervoor dat u na het douche een raam openzet, en tijdens het koken de afzuigkap aan. Hang ook geen was te drogen in de badkamer, om een hoge luchtvochtigheid te voorkomen.

Lees hier meer over vochtige kelder.

Op zoek naar een vochtspecialist?

Vraag een gratis offerte aan en kies de juiste vakman voor de klus!

Gratis offertes vergelijken

Gevaar van schimmels in huis

Schimmel in huis hoeft niet perse gevaarlijk te zijn, dit is echter wel het geval wanneer u last hebt van zwarte schimmel. Zijn er zwarte schimmels waargenomen in uw woning? Laat deze dan direct verwijderen om het risico op gezondheidsklachten te verkleinen.

De zwarte schimmel staat ook wel bekend onder de naam Stachybotrys Chartarum. Het is een oppervlakteschimmel die met name voorkomt op muren in de keuken of badkamer. In eerste instantie zal de zwarte oppervlakteschimmel slecht waarneembaar zijn. Het bestaat uit een paar enkele zwarte stippen, die na aanhouding van de vochtigheid zullen uitgroeien tot zwarte vlekken die binnen korte tijd de hele muur kunnen bedekken.

De zwarte schimmel vormt een gevaar voor de gezondheid doordat deze mycotoxinen voortbrengt. Dit zijn zeer giftige stoffen die kunnen leiden tot eenvoudige verkoudheidsklachten, maar ook tot zenuwpijn, braken en (blijvende) ademhalingsklachten. Laat daarom zwarte schimmels ook zo snel mogelijk verwijderen.

zwarte schimmel verwijderen

Schimmel op de muren verwijderen

Het verwijderen van schimmel is mogelijk met behulp van diverse huis- tuin- en keukenmiddeltjes. De meest gebruikelijke methode is om de schimmel te verwijderen door ongeveer zes gram soda te vermengen met een liter heet water. Gebruik een harde borstel om de schimmels van de muur te halen en zorg daarna voor een goede vochtbestrijding om nieuwe schimmelvorming in de toekomst te voorkomen.

Hebt u last van hardnekkigere schimmel? Dan is bleekmiddel een goede oplossing. Dit dient u ruimschoots aan te brengen over de aangetaste muren, en daarna weg te spoelen. Het proces kunt u eventueel herhalen om zo de muur volledig schoon te krijgen. Ook hierbij geldt dat het daarna belangrijk is om extra methoden voor vochtbestrijding in te zetten om zo schimmelvorming voor te zijn. Een voorbeeld is kelderdichting of het injecteren van de muren.