Vochtbestrijding nodig?

Vergelijk offertes van vochtspecialisten uit uw regio en bespaar!

Gratis offertes vergelijken

Vochtbestrijding

Voor veel mensen is vochtbestrijding een noodzakelijk kwaad: u wilt voorkomen dat het vocht de bouwconstructie aantast, maar tegelijkertijd wilt u liever niet te veel betalen. Vergelijk daarom gratis offertes!

Start gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk tot 5 offertes van experts in uw eigen regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod: zo bespaart u tot 40%!

Op deze pagina leest u over vochtbestrijding in huis en wanneer dit nodig is. We vertellen u hoe u vocht kan bestrijden en wat dit ongeveer kost. Tot slot vindt u hier informatie over mogelijke premies en tips voor als u zelf vocht wilt bestrijden!

vochtbestrijding

Vochtbestrijding in huis: wanneer nodig?

Wanneer is vochtbestrijding huis noodzakelijk? Als u last heeft van te veel vocht in huis. Dit merkt u aan muffe luchtjes, een loslatende wandafwerking en een kromtrekkende vloer. In ernstige gevallen ontstaan er ook gele vochtkringen of groeit er zelfs zwarte schimmel op uw muur of plafond!

Er zijn verschillende methodes van vochtbestrijding: welke techniek voor u de beste optie is, hangt weer helemaal af van de bron van het probleem. Dat is direct de reden waarom we aanraden een vochtspecialist in te huren: deze stelt een correcte vochtdiagnose en weet daarmee al snel hoe u dit vocht kunt bestrijden!

Benieuwd naar de kosten van vochtbestrijding? Vergelijk gratis offertes!

Veelvoorkomende vochtproblemen

Natuurlijk bent u niet de enige met vochtproblemen. Verschillende problemen komen regelmatig voor, zoals vochtdoorslag: zodra het metselwerk beschadigd is of poreus wordt is het belangrijk om vochtbestrijding toe te passen. Bovendien is er bij oudere huizen vaak geen waterkering aanwezig, waardoor grondwater vrij spel heeft en zo naar omhoogtrekt.

Een aantal veel voorkomende vochtproblemen in huis zijn:

vochtbestrijding muur

Wat kost vochtbestrijding?

De prijzen voor vochtbestrijding hangen af van de oorzaak van uw probleem. Last van opstijgend grondwater? De kosten beginnen vanaf €100,- per strekkende meter. Bij een tussenwoning met een gevel van 8 meter breed is dit ongeveer €800,-.

Wilt u vochtdoorslag bestrijden, dan is impregneren de voordeligste optie: dit kost ongeveer €8,- tot €12,- per m². Liever verven met een vochtwerende verf? Ook dat is een optie: hiervoor betaalt u ongeveer €30,- tot €45,- per m².

Voor het bestrijden van vocht in de kelder is een bekuiping vaak de beste optie. Dit wordt al gedaan vanaf €15,- per m². Dit wordt vaak gecombineerd met drainage voor het beste effect. Een kelderdrainage kost gemiddeld €200,- per m².

Vochtbestrijding: prijs 2023

Soort vochtprobleem Vochtbestrijdingsmethodes Gemiddelde prijs *
Opstijgend vocht Injecteren
Onderkappen
Vanaf €100,- per lopende meter
€100,- tot €150,- per lopende meter
Doorslaand vocht Impregneren
Vochtwerende verf
€8,- tot €12,- per m²
€30,- tot €45,- per m²
Vochtige kelder Kelderbekuiping
Keldermuren injecteren
Kelderdrainage
Vanaf €15,- per m²
Vanaf €100,- per m²
Vanaf €200,- per m²
Condensatievocht Ventilatiebox vervangen
Volledig nieuw ventilatiesysteem
Vanaf €350,-
Vanaf €1.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Wilt u de exacte prijs weten? Vraag dan gratis offertes aan zonder aankoopverplichting.

Besparen op de kosten van uw vochtbestrijding in huis?

Vergelijk vochtbestrijding offertes en bespaar zo tot 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken

Vocht bestrijden: de methodes

Vocht bestrijden wordt gedaan op heel veel verschillende manieren. Welke methode voor u de beste keuze is, hangt volledig af van de oorzaak van het probleem: laat daarom altijd een correcte vochtdiagnose stellen! De vakman kijkt waar het vocht vandaan komt en meet het vocht in de muren. Optrekkend grondwater bestrijdt u best met een waterkering, door te injecteren of onderkappen. Dat terwijl u vochtdoorslag juist moet bestrijden door de buitenmuur volledig waterdicht te maken!

Hieronder leest u meer over de verschillende methodes van vochtbestrijding. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vergelijk gratis offertes!

vocht bestrijden

Opstijgend vocht bestrijden: onderkappen of injecteren

Opstijgend vocht houdt in dat grondwater via de fundering in de muur omhoogtrekt. Dit is vaak de oorzaak als vooral de onderkant van de muur vochtig en klam aanvoelt.

Er zijn doorgaans twee mogelijkheden:

  • Injecteren: hierbij injecteert de vakman een vochtwerend middel in de gevel. Dit middel zet uit en vormt zo een waterkering vlak boven het maaiveld. Zo trekt grondwater niet verder omhoog en krijgt de muur goed de tijd om te drogen.
  • Onderkappen: dit werkt volgens hetzelfde principe. Een waterkering vlak boven het maaiveld voorkomt dat grondwater omhoogtrekt. De waterkering bestaat uit een kunststof dat wordt geplaatst in een sleuf in het metselwerk.

Lees op deze pagina alles over opstijgend vocht behandelen!

Doorslaande vochtproblemen bestrijden: impregneren

Om vochtdoorslag te bestrijden is het belangrijk om de muur volledig waterdicht te maken. Dit doet u onder andere met impregneren. Hierbij brengt de vakman een kleurloze beschermlaag aan over het oppervlak. De impregneer is waterafstotend, waardoor het metselwerk niet langer regenwater absorbeert. Het grote voordeel hiervan is dat het niets aan het aangezicht van uw woning verandert, waardoor er geen vergunning nodig is. Dat is wel het geval bij alternatieven zoals gevelbekleding plaatsen of schilderen met vochtwerende verf.

Vochtige kelder bestrijden: kelderdichting

Het is logisch dat uw kelder een vochtige ruimte is: de muren worden namelijk continu omringd door grondwater dat altijd druk uitoefent. Zelfs de kleinste beschadiging kan al snel voor veel wateroverlast zorgen.

De oplossing? Een kelderafdichting!

Een kelderdichting wordt meestal gedaan met een bekuiping. De vakman maakt de wanden en vloer van de kelder helemaal waterdicht met een waterdichte pasta of folie. Hierbij houdt hij extra rekening met de kimnaad, omdat deze gevoelig is voor lekkages. Vaak wordt een bekuiping gecombineerd met een drainagesysteem, om overtollig water af te voeren naar een afvoerput.

Condensatievocht bestrijden: ventileren

Condensatievocht is alleen een gevaar op het moment dat er niet voldoende ventilatie is. De beste vorm van vochtbestrijding is dan ook ventileren. Dit is extra belangrijk in ruimtes die extra gevoelig zijn voor condensatievocht, zoals de badkamer, de slaapkamer en de keuken.

Ventileren kan op verschillende manieren. Door de ventilatieroosters in de kozijnen 24/24 open te houden, komt er vaak voldoende frisse lucht binnen. In de vochtige kamers is het slim om te investeren in extra ventilatie. Plaats bijvoorbeeld een ventilatierooster in de badkamer of installeer een compleet ventilatiesysteem in huis.

Ook problemen door bouwvocht lost u best op door te ventileren. Eventueel kunt u ook een ontvochtiger plaatsen om de luchtvochtigheidsgraad te laten zakken!

Lekkages verhelpen: lekdetectie en herstellen

Tot slot zijn ook lekkages een grote boosdoener van vochtproblemen. Hoe kunt u lekkages best bestrijden? Door middel van lekdetectie en een snelle reparatie.

Het voordeel van lekdetectie is dat de vochtspecialist de exacte plek van het lek heel nauwkeurig kan opsporen. Zo voorkomt u onnodig breekwerk aan muren en vloeren als u de leiding wilt laten herstellen.

Er zijn verschillende soorten lekkages die voor problemen zorgen:

  • Lekkage in de waterleiding
  • Lekkende vloerverwarming
  • Cv-ketel lekkage
  • Lek in het sanitair

Vochtbestrijding in huis voor de beste prijs!

Vergelijk verschillende firma’s en bespaar zo tot 40%.

Gratis offertes vergelijken

Premie voor vochtbestrijding: is dat mogelijk?

In sommige gevallen hebt u recht op een mooie premie voor vochtbestrijding. U kunt de Vlaamse renovatiepremie aanvragen als u vochtbestrijding in uw muur uitvoert om optrekkend grondwater tegen te gaan! Daarnaast is de Vlaamse renovatiepremie ook beschikbaar voor iedereen die zijn of haar ondergrondse muren behandelt tegen insijpelend vocht.

De Vlaamse Renovatiepremie is een premie van 20% of 30% van het geïnvesteerde bedrag, afhankelijk van uw inkomen. Een belangrijke voorwaarde is dat uw huis minimaal 30 jaar oud is. Meer weten? Lees dan verder op wonenvlaanderen.be.

Daarnaast heeft u recht op een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning minimaal 10 jaar oud is. Een voorwaarde hiervoor is dat u de werken uit laat voeren door een ervaren aannemer.

vochtbestrijding in huis

Zelf vocht bestrijden in huis? Handige tips!

Wilt u zelf vocht bestrijden? Houd er dan rekening mee dat u de oorzaak van het probleem ook aanpakt, en niet alleen de symptomen. De vochtplekken, schimmel en kromtrekkende vloer keert namelijk in een rap tempo weer terug zolang u niets aan de oorzaak doet.

Twijfelt u over de oorzaak?

Aarzel dan niet om gratis offertes aan te vragen, zodat een vakman een correcte vochtdiagnose kan stellen.

Hieronder geven we u een paar praktische tips voor als u het vocht toch liever zelf wilt bestrijden: