Last van een vochtige kelder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!!

Gratis offertes vergelijken

Vochtige kelder


Een vochtige kelder komt vaak voor. Doordat de muren volledig omringd zijn door grondwater is het niet gek dat er water binnendringt. Water komt via de muur, de vloer of de kimnaad naar binnen. Gelukkig zijn er met vochtbestrijding verschillende manieren om een vochtige kelder te behandelen! Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraagt ontvangt u tot 5 offertes van vochtexperts in de regio. Vergelijk op basis van prijs en aanbod en bespaar zo tot 40%!

Op deze pagina leest u hoe een vochtige kelder ontstaat en wat de meest voorkomende oorzaken zijn. U leest ook hoe u het vocht in de kelder kunt bestrijden en waarom dit zo belangrijk is.

Wat is de oorzaak van vocht in de kelder?

Een kelder is één van de meest gevoelige vertrekken in huis als het aankomt op vocht. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de keldermuren allemaal onder de grond liggen: hier oefent grondwater continu druk uit op de keldermuren en de vloer, om zo maar een weg naar binnen te vinden. Er zijn verschillende oorzaken van vocht in de kelder.

Misschien is de kimnaad niet waterdicht, waardoor grondwater naar binnenkomt. Daarnaast zorgt ook opstijgend vocht voor vervelende vochtproblemen in de kelder.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Lekkages: een lek in de waterleiding, de afvoerbuizen of een beschadigde rioolbuis kan een vochtige kelder veroorzaken.
  • Grondwater: door de hoge druk van het grondwater dringt het via de muur en kimnaad naar binnen.
  • Optrekkend vocht: het grondwater trekt via de fundering langzaam omhoog en zorgt voor vochtige en klamme keldermuren.
  • Condensvocht: condensvorming wordt niet afgevoerd naar buiten, waardoor het blijft plakken op de keldermuren en het plafond.

vochtige kelder

Gevolgen van een vochtige kelder

Een vochtige kelder heeft ook een grote invloed op uw wooncomfort. Doordat de kelder koud en vochtig is, moet u in de woonkamer ook meer stoken voor een aangename binnentemperatuur. Hierdoor stijgt de energierekening!

Als het vochtgehalte in de kelder bovendien te hoog is, is het geen geschikte ruimte om te slapen, werken of zelfs om uw spullen op te slaan. Er ontstaan vochtplekken en schimmels, en het risico op ongedierte is een stuk groter. Als er te veel water in de kelder staat kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor de structuur van uw woning. Het water tast de muren aan en verzwakt de draagkracht. Belangrijk dus om vocht in de kelder zo snel mogelijk te bestrijden.

Benieuwd naar de prijs van vochtbestrijding in de kelder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot 40%!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vocht in kelder bestrijden: wat zijn de opties?

Er zijn verschillende manieren om vocht in de kelder te bestrijden. Welke methode de beste keuze is, hangt af van de oorzaak van de vochtproblemen in uw kelder. Dit is de reden waarom we u aanraden een vakman in te huren. Hij gaat eerst op zoek naar de oorzaak en kijkt dan pas naar de beste manier om dit aan te pakken.

  • Binnendringend water: dit bestrijdt u best met een volledige kelderbekuiping of een drainagesysteem.
  • Lekken door leidingen en afvoerbuizen: dit probleem lost u op door de leidingen te repareren.
  • Condensatievocht: problemen door condens zijn op te lossen met een betere ventilatie.

Hieronder lees u meer over de verschillende mogelijkheden wat betreft vochtbestrijding in de kelder. Wilt u een vakman inhuren? Vraag dan snel gratis offertes aan en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs! Lees op deze pagina meer over vochtbestrijding prijs.

Binnendringend water

U hebt last van binnensijpelend water. Dit grondwater komt via de muren of de kimnaad naar binnen. De beste manier om dit te bestrijden is door de muren en de vloer waterdicht te maken. Dit noemen we een bekuiping: de vakman gebruikt een folie of waterdichte pleister om de oppervlakken waterdicht te maken.

Het binnendringende water is grondwater, dat via kleine beschadigingen in de muur of door een slechte aansluiting van de wanden op de vloer naar binnenkomt. Dit kan een groot probleem worden: dan staat er letterlijk water op de keldervloer. De eerste stap om de kelder waterdicht te maken, is door alle beschadigingen in de muur te herstellen. Daarna is het aan te raden om te kiezen voor injecteren of een bekuiping.

Kelderbekuiping of drainage

Een kelderbekuiping is een goede manier om de kelder waterdicht te maken. Er zijn twee mogelijkheden. Bij een vaste bekuiping brengt de vakman een waterdichte pasta aan op de muren en de vloer. Deze voorkomen dat het grondwater naar binnendringt. Bij een soepele kelderbekuiping gebruikt hij hiervoor een folie. De folie houdt het grondwater tegen. De vakman stort een nieuwe vloer en metselt nieuwe wanden. Deze methode wordt vooral gebruikt als het gaat om hele zwakke keldermuren.

Drainage maakt gebruik van een noppenmembraam: hierin zitten kleine kanaaltjes, die het binnensijpelend water afvoeren naar een put. Hier overheen plaatst u nieuwe muren en vloeren, die niet meer aangetast worden door vocht.

Muren injecteren

Bij opstijgend vocht is het een idee om de keldermuren te injecteren . De vakman injecteert een vochtwerend middel, dat onderaan de muur een vochtkering vormt. Het grondwater dat dan via de fundering omhoogtrekt, kan niet verder omhoog waardoor de muur verder droog blijft!