Last van een vochtige kelder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!!

Vochtige kelder


Een vochtige kelder komt vaak voor. Doordat de muren volledig omringd zijn door grondwater is het niet gek dat er water binnendringt. Water komt via de muur, de vloer of de kimnaad naar binnen. Gelukkig zijn er met vochtbestrijding verschillende manieren om een vochtige kelder te behandelen! Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraagt ontvangt u tot 5 offertes van vochtexperts in de regio. Vergelijk op basis van prijs en aanbod en bespaar zo tot 40%!

Op deze pagina leest u hoe een vochtige kelder ontstaat en wat de meest voorkomende oorzaken zijn. U leest ook hoe u het vocht in de kelder kunt bestrijden en waarom dit zo belangrijk is.

Wat is de oorzaak van vocht in de kelder?

Een kelder is één van de meest gevoelige vertrekken in huis als het aankomt op vocht. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de keldermuren allemaal onder de grond liggen: hier oefent grondwater continu druk uit op de keldermuren en de vloer, om zo maar een weg naar binnen te vinden. Er zijn verschillende oorzaken van vocht in de kelder.

Misschien is de kimnaad niet waterdicht, waardoor grondwater naar binnenkomt. Daarnaast zorgt ook opstijgend vocht voor vervelende vochtproblemen in de kelder.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Lekkages: een lek in de waterleiding, de afvoerbuizen of een beschadigde rioolbuis kan een vochtige kelder veroorzaken.
  • Grondwater: door de hoge druk van het grondwater dringt het via de muur en kimnaad naar binnen.
  • Optrekkend vocht: het grondwater trekt via de fundering langzaam omhoog en zorgt voor vochtige en klamme keldermuren.
  • Condensvocht: condensvorming wordt niet afgevoerd naar buiten, waardoor het blijft plakken op de keldermuren en het plafond.

vochtige kelder

Gevolgen van een vochtige kelder

Een vochtige kelder heeft ook een grote invloed op uw wooncomfort. Doordat de kelder koud en vochtig is, moet u in de woonkamer ook meer stoken voor een aangename binnentemperatuur. Hierdoor stijgt de energierekening!

Als het vochtgehalte in de kelder bovendien te hoog is, is het geen geschikte ruimte om te slapen, werken of zelfs om uw spullen op te slaan. Er ontstaan vochtplekken en schimmels, en het risico op ongedierte is een stuk groter. Als er te veel water in de kelder staat kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor de structuur van uw woning. Het water tast de muren aan en verzwakt de draagkracht. Belangrijk dus om vocht in de kelder zo snel mogelijk te bestrijden.

Benieuwd naar de prijs van vochtbestrijding in de kelder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot 40%!

Vocht in kelder bestrijden: wat zijn de opties?

Er zijn verschillende manieren om vocht in de kelder te bestrijden. Welke methode de beste keuze is, hangt af van de oorzaak van de vochtproblemen in uw kelder. Dit is de reden waarom we u aanraden een vakman in te huren. Hij gaat eerst op zoek naar de oorzaak en kijkt dan pas naar de beste manier om dit aan te pakken.

  • Binnendringend water: dit bestrijdt u best met een volledige kelderbekuiping of een drainagesysteem.
  • Lekken door leidingen en afvoerbuizen: dit probleem lost u op door de leidingen te repareren.
  • Condensatievocht: problemen door condens zijn op te lossen met een betere ventilatie.

Hieronder lees u meer over de verschillende mogelijkheden wat betreft vochtbestrijding in de kelder. Wilt u een vakman inhuren? Vraag dan snel gratis offertes aan en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs! Lees op deze pagina meer over vochtbestrijding prijs.

Binnendringend water

U hebt last van binnensijpelend water. Dit grondwater komt via de muren of de kimnaad naar binnen. De beste manier om dit te bestrijden is door de muren en de vloer waterdicht te maken. Dit noemen we een bekuiping: de vakman gebruikt een folie of waterdichte pleister om de oppervlakken waterdicht te maken.

Het binnendringende water is grondwater, dat via kleine beschadigingen in de muur of door een slechte aansluiting van de wanden op de vloer naar binnenkomt. Dit kan een groot probleem worden: dan staat er letterlijk water op de keldervloer. De eerste stap om de kelder waterdicht te maken, is door alle beschadigingen in de muur te herstellen. Daarna is het aan te raden om te kiezen voor injecteren of een bekuiping.

Kelderbekuiping of drainage

Een kelderbekuiping is een goede manier om de kelder waterdicht te maken. Er zijn twee mogelijkheden. Bij een vaste bekuiping brengt de vakman een waterdichte pasta aan op de muren en de vloer. Deze voorkomen dat het grondwater naar binnendringt. Bij een soepele kelderbekuiping gebruikt hij hiervoor een folie. De folie houdt het grondwater tegen. De vakman stort een nieuwe vloer en metselt nieuwe wanden. Deze methode wordt vooral gebruikt als het gaat om hele zwakke keldermuren.

Drainage maakt gebruik van een noppenmembraam: hierin zitten kleine kanaaltjes, die het binnensijpelend water afvoeren naar een put. Hier overheen plaatst u nieuwe muren en vloeren, die niet meer aangetast worden door vocht.

Muren injecteren

Bij opstijgend vocht is het een idee om de keldermuren te injecteren . De vakman injecteert een vochtwerend middel, dat onderaan de muur een vochtkering vormt. Het grondwater dat dan via de fundering omhoogtrekt, kan niet verder omhoog waardoor de muur verder droog blijft!

vocht in de kelder

Lekken door leidingen en afdichtingen

Een andere mogelijke oorzaak is een lekkage in de leidingen of afdichtingen. Een veel gehoord probleem is een lekkende kimnaad. Dit is de aansluiting van de keldermuren en de vloer. Hier ontstaat vaak een lekkage als het metselwerk van de muren niet goed aansluit op de betonnen vloer. Bij een kelderafdichting houdt de vochtspecialist daarom extra rekening met deze afdichting.

Een tweede mogelijkheid is een lek in de leidingen. Hierdoor sijpelt er ongemerkt heel veel water naar binnen. De oplossing is het repareren van de lekkages.

Repareren van de lekkages

Zit er een lek in de waterleiding of een andere afvoerbuis? Door middel van lekdetectie zoekt de vakman de exacte locatie van het lek. Dit gebeurt meestal met een warmtecamera. Hij breekt de vloer of de muur waar de leiding in verwerkt zit open en vervangt nu het beschadigde deel van de leiding. Daarna werkt hij het oppervlak weer egaal af, maar bent u zelf nog verantwoordelijk voor de afwerking hiervan.

Condensatievocht

Condensatievocht is een veel voorkomend probleem in kelders. Omdat het er relatief koud is, ontstaat er veel condensvorming. Bij een gebrek aan ventilatie, blijft het condens plakken aan de muren en het plafond. Er ontstaan vochtplekken, schimmel en een muffe geur.

Zolang er te veel condens in de kelder is, is dit geen gezonde ruimte om te werken, slapen of zelfs om uw spullen op te slaan. Uw bezittingen worden namelijk ook aangetast door het vocht!

Er is maar één oplossing om condensatievocht in de kelder tegen te gaan: door middel van ventileren.

Ventileren in de kelder

U kunt de kelder op verschillende manieren ventileren. De goedkoopste optie is het plaatsen van ventilatieroosters in de buitenmuur, vlak boven het maaiveld. Hiermee krijgt u frisse lucht binnen en wordt de vochtige lucht goed afgevoerd naar buiten. Maar soms zijn ventilatieroosters alleen niet voldoende: in dat geval doet u er goed aan om een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen. Deze ververst de lucht in de kelder 24 uur per dag. Zo bent u definitief van condensvocht verlost!

Vocht in de kelder bestrijden?

Vind gemakkelijk de vakman met het beste aanbod en bespaar op de kostprijs!

Vocht in kelder: zelf bestrijden of vakman inschakelen?

Kan ik vocht in de kelder zelf bestrijden? Dat hangt af van de oorzaak. Als u last heeft van vocht dat via de muren naar binnenkomt, dan zijn er een aantal mogelijkheden om de keldermuur zelf waterdicht te maken. Bijvoorbeeld door de muren te verven met waterafstotende verf of het behandelen met epoxy.

Wanneer is het slim om een vakman in te huren?

Als u twijfelt over de oorzaak. De vochtspecialist stelt namelijk eerst een correcte vochtdiagnose: zo weet u zeker dat de vochtproblemen in de kelder definitief verdwijnen. Bij complexe problemen of bij een teveel aan water in de kelder is het ook aan te raden hulp in te schakelen.

Recht op renovatiepremie voor vochtbestrijding?

Wist u dat u bij het behandelen van een vochtige kelder recht hebt op een premie? De Vlaamse renovatiepremie is geschikt voor iedereen die muren behandelt tegen optrekkend vocht. Ook kunt u de premie aanvragen als u ondergrondse muren behandelt tegen insijpelend vocht. Deze premie bedraag 20% of 30% van het factuurbedrag, mits uw huis minimaal 30 jaar oud is en u in ieder geval €2.500,- investeert in vochtbestrijding. Meer informatie kunt u vinden op vlaanderen.be.

Meer informatie over premies vochtbestrijding leest u hier.

vochtige kelder verhelpen

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u uw vochtige kelder behandelen? Vind gemakkelijk en snel een vakman in uw regio en bespaar tot wel 40%!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U krijgt zo spoedig mogelijk tot 5 offertes van experts in de regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod voor de hoogste besparing. De aanvraag is gratis en bovendien zonder verplichtingen. U zit dus helemaal nergens aan vast!