Besparen op de prijs van vochtbestrijding?

Vergelijk offertes van vochtexperts uit uw regio en bespaar!

Gratis offertes vergelijken

Opstijgend vocht


Vochtproblemen in gebouwen worden voornamelijk veroorzaakt door opstijgend vocht, ook wel optrekkend vocht genoemd. Hierbij baant water uit de bodem zich een weg omhoog tot diep in het metselwerk. In combinatie met het vochtdoorlatend karakter van de muur wordt het water opgenomen. In de volksmond heet dit opstijgend, of optrekkend, water waarbij de muur werkt als een spons. Dit komt vooral ter sprake bij traditioneel metselwerk of kelders.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Voor de vochtbestrijding, zoals waterdicht maken, van opstijgend of optrekkend vocht is het verstandig om een specialist in te schakelen. Bespaar op de kosten door gratis offertes te vergelijken! Vul het offerteformulier in en u ontvangt geheel vrijblijvend een aantal gratis offertes. Vergelijk deze op uw gemak thuis en kies de beste vochtspecialist voor uw klus.

opstijgend vocht

Herkennen van opstijgend vocht

Er zijn meerdere symptomen die duiden op opstijgend vocht. Bij vochtproblemen kunt u denken aan loskomend verf, behangpapier of pleister. Tevens ontstaat er vaak een muffe geur wat wijst op schimmel. Daarnaast is zichtbaar dat er vlekken of witte zoutkringen op de muur ontstaan. Bovendien is de luchtvochtigheid hoog. Opmerkelijk bij opstijgend water is dat de muur tot een bepaalde hoogte nat is terwijl de vloer droog is. Als ze beiden nat zijn dan is er een andere oorzaak voor uw vochtproblemen. Het is van belang voor de juiste vochtbestrijding om het opstijgend water als probleem te constateren.

Oorzaken

Opstijgend vocht ontstaat vaak door een fout met de waterkering. Normaliter verhindert dat het doordringen van grondvocht in de muren. Vooral oudere gebouwen krijgen vochtproblemen door optrekkend vocht. Deze hebben meestal geen waterkering of één die versleten is. Tevens kan opstijgend vocht veroorzaakt worden door foute bepleistering. Als het bepleisteren tot onder de waterkering komt dan wordt de waterkerende folie onderbroken. Dit leidt tot optrekkend vocht in uw huis. Daarnaast zijn er woningen die pech hebben door de plaatsing van het huis. Als een woning bijvoorbeeld in een gebied staat met een hoog waterpeil dan is de kans groot dat er optrekkend vocht plaatsvindt.

Muren laten injecteren

Voor vochtbestrijding van uw vochtige muren kunt u ze laten injecteren bij opstijgend water. Hierbij wordt er een vochtwerend middel geïnjecteerd. Op een hoogte van ongeveer 50 cm wordt er in de lengte een rij gaten geboord. Vervolgens worden in de boorgaten injectiebuisjes geplaatst waarin het middel wordt gespoten voor het voorkomen van vochtige plekken. De gaten worden afgewerkt en de muren kunnen nu het vochtwerende middel absorberen. Dan vormt zich na verloop van tijd tegen opstijgend water een waterafstotende laag. Het injecteren is geschikt voor zowel binnenmuren als buitenmuren.

Muren onderkappen

Muren onderkappen is het plaatsen van een nieuwe waterafstotende laag bij optrekkend water. De eerste stap is het horizontaal inzagen van de muur. Daarna gaat in combinatie met nieuw cement de vochtkering in de zaagsnede. Deze werkwijze wordt bij opstijgend vocht constant herhaald over een afstand van maximaal een meter zodat de stabiliteit van uw woning niet in gevaar komt. Het is één van de meeste effectieve manieren wat betreft vochtbestrijding. Daarentegen is het wel een kostbare, arbeidsintensieve en tijdrovende klus. Gelukkig weegt dit niet op tegen de voordelen. Uw wooncomfort wordt beter en de kans op vochtproblemen is aanzienlijk klein dus geen schimmel meer of loskomende plekken.

Opstijgend vocht in huis en u wilt de beste oplossing?

Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes van specialisten op het gebied van vochtbestrijding.

kelder waterdicht maken

Kelder waterdicht maken

De kelder is vaak geen leefruimte waardoor de kelder waterdicht maken achterwege blijft. Toch is het erg belangrijk om de kelder wel waterdicht te maken zodat vochtige plekken voorkomen worden. De vochtbestrijding in de kelder gebeurd door middel van het injecteren van de vochtige muren. Tevens is waterdicht maken bij kelderdichting ook een optie. Hierbij krijgt de kelder een vochtafstotende pasta die over de keldervloer wordt gesmeerd bij opstijgend water. Deze manier van vochtbestrijding om optrekkend vocht in de kelder is zeer effectief. De vochtproblemen worden tegengegaan voordat het uw huis kan binnendringen

optrekkend vocht

Premies

In Vlaanderen heeft u recht op een premie, de renovatiepremie, voor de vochtbestrijding van optrekkend vocht. Ten eerste moet de woning zich bevinden in Vlaanderen en u mag geen andere woning bezitten. Daarbij moet uw woning minstens 30 jaar oud zijn. Daarnaast mag u maximaal twee premieaanvragen indienen in een tijdsbestek van 10 jaar anders heeft u er geen recht meer op. De hoogte van de premie bij opstijgend water is afhankelijk van uw inkomen. Gemiddeld genomen is de hoogte van de premie gelijk aan 20% of 30% van het factuurbedrag exclusief BTW. Bij de aanvraag van een premie moet u aantonen dat u werkt met erkende aannemers en de facturen moeten duidelijk beschreven zijn.

vochtige muren injecteren

Prijzen

In dit kopje geven we een indicatie van de kosten voor vochtbestrijding op vochtige plekken. Bij de methode onderkappen liggen de kosten rond de €100,- en €150,- per m². Wat betreft muren injecteren ligt de prijs rond de €100,- per lopende meter. Met betrekking tot kelderdichting, waterdicht maken, ligt de prijs rond de €16,50 per m² wat zal neerkomen op een totaalprijs tussen de €3000,- en €10.000,-. Om tegemoet te komen in de kosten kunt u voor vochtbestrijding een renovatiepremie aanvragen bij de overheid.

opstijgend vocht muren

Gratis offertes vergelijken

Heeft u last van optrekkend en opstijgend vocht in uw kelder en wilt u graag een oplossing? Voor vochtbestrijding bent u hier aan het juiste adres. Wij zijn een netwerk van opstijgend of optrekkend vocht specialisten. Wij helpen u graag. Via ons offerteformulier beschrijft u de opdracht en wij sturen binnen enkele dagen vrijblijvend meerdere offertes (maximum is 5). Vergelijk zelf de prijzen en voorwaarden en kies de juiste vakman om het optrekkend vocht te behandelen. Welk bedrijf u ook kiest, wij garanderen dat u altijd goed en vakkundig geholpen wordt.