Besparen op de prijs van vochtbestrijding?

Vergelijk offertes van vochtexperts uit uw regio en bespaar!

Gratis offertes vergelijken

Vochtproblemen in huis verhelpen


Heeft u vochtproblemen in huis maar u weet niet hoe u het kan bestrijden? Deze pagina beschrijft welke vochtproblemen zich voortdoen en waaraan ze herkenbaar zijn. Vochtproblemen kunnen zich in meerdere vormen tonen. Zo bestaat er opstijgend en doorslaand vocht, koudebruggen, condensatievocht, lekkage of bouwvocht die een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt. Hierdoor ontstaat er schimmel in de muren schimmel. Wilt u dat laten verhelpen? Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Start de gratis offerteaanvraag!

Vul het offerteformulier in en ontvang geheel gratis en vrijblijvend een aantal offertes. Vergelijk deze offertes van specialisten uit uw regio en maak uw keuze voor de vochtbestrijding van vochtproblemen.

vochtproblemen in huis

Hoe herkent u een vochtprobleem?

Het oplossen van vochtproblemen begint met de juiste diagnose. Daarom moeten we nu de eerste vraag beantwoorden, namelijk hoe herkent u vochtproblemen. Kleine aanwijzingen bij vochtproblemen zijn loslatend behang of loskomende plinten en verflagen. Tevens ontstaat er vaak een muffe geur die wordt veroorzaakt door schimmels. Andere aanduidingen zijn beschadigde voegen onderaan de muren en salpetervorming. Verder kunnen vochtproblemen in huis herkent worden aan roestvorming, bijvoorbeeld op de leidingen in de badkamer, en regelmatige condensatie op ramen. Ten slotte herkent u vochtproblemen aan groene of zwarte plekken op de muur, oftewel schimmel. Onderstaand krijgt u meer informatie over de vormen van vochtproblemen in huis en de vochtbestrijding.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht, met andere woorden opstijgend vocht, wordt vaak als diagnose vastgesteld bij opkrullend behang of loskomende plinten en verflagen. Bij opstijgend vocht komt opstijgend water uit de grond in combinatie met het vochtdoorlatend karakter van de muur. Het metselwerk van de muur neemt het water op en laat dit opstijgen waardoor de muur werkt als een spons. Voor het bestrijden van opstijgend vocht wordt er vochtafwerende folie aangebracht of de muren worden geïnjecteerd met een vochtwerend middel. Om opstijgend vocht in de toekomst te voorkomen moet u de ruimte goed ventileren.

Doorslaand vocht

Er is sprake van doorslaand vocht wanneer het zich een weg baant van de buitenkant door de spouw naar binnen waardoor er vochtproblemen ontstaan aan de binnenmuur. Dit soort vochtproblemen ontwikkelt zich als de buitenmuur van het huis niet goed bestand is tegen weersomstandigheden. Doorslaand vocht komt vaak voor bij huizen die beschadigde buitenmuren hebben. Het vocht is slecht voor de binnenmuren, maar ook de buitenmuren kunnen beschadigen. Het oplossen van doorslaand vocht vereist het impregneren van de buitenmuren, een beschermingslaag aanbrengen, of afwerken met nieuwe gevelbekleding. Het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding is duurder dan impregneren, maar het geeft bijvoorbeeld de kans geven om de muren opnieuw te isoleren.

Koudebruggen

Wanneer uw isolatiemateriaal niet goed aansluit in de muren, oftewel onderbrekingen in het isolatiemateriaal, kunnen er koudebruggen ontstaan. Dan vindt er warmteoverdracht plaats in of tussen constructiematerialen in de constructie van het huis waardoor vochtproblemen ontstaan. Bij koudebruggen gaat steen of hout fungeren als een ‘brug’ waar warmte getransporteerd wordt. Dit leidt tot hogere stookkosten, mogelijke vorstschade, in de winter tot warmteverlies en in de zomer tot ongewenste opwarming. Voor deze vochtbestrijding moet er soms een nieuwe isolatielaag over de volledige gevel worden geplaatst. Een koudebrug wegwerken aan de fundering is vaak de moeite niet waard. Menigmaal is de kostprijs hoger dan een volledige nieuwe isolatielaag.

Vochtproblemen in huis oplossen? Kies voor de juiste vochtspecialist.

Ontvang via het offerteformulier gratis offertes en bespaar op de kosten

Condensatievocht

Condensatievocht

Bent u onvoldoende bezig met het ventileren van uw huis? Dan is er de mogelijkheid dat er schimmel en vochtplekken zich ontwikkelen op de muren. Condensatievocht krijgt bijna geen kans om het huis te verlaten. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en huis. Tevens zorgt condensatievocht ervoor dat verf- en pleisterwerk loslaat of het behang blijft niet meer plakken. Bovendien ontstaat er een muffe geur door schimmel. Ruimtes zoals de keuken of badkamer produceren veel vocht. Vochtbestrijding bij condensatievocht is het beste op te lossen door bijvoorbeeld regelmatig een raam open te zetten in huis.

doorslaand vocht

Lekkage

Eén van de vochtproblemen in huis kan een lekkage zijn die lastig te vinden is. Daarbij blijven ze lange tijd onopgemerkt. Er zijn meerdere vormen van lekkages. De meest voorkomende zijn de lekkages bij verwarmingssystemen. Dit zijn vaak kleine lekkages in de aan- en afvoerleidingen. Daarnaast bestaan er lekkages aan de waterleiding of aan een afvoerbuis. Over het algemeen zijn deze lekkages klein maar kunnen grote gevolgen hebben. Als u vochtproblemen ontdekt moet u dit zo snel mogelijk laten verhelpen aangezien de mogelijke schade aan uw muren, het interieur en het ontstaan van schimmels. Een specialist kan u helpen met de vochtbestrijding door middel van hun kennis en de juiste apparatuur.

Bouwvocht

Tijdens een verbouwing worden er bouwmaterialen gebruikt die vermengd worden met water. Bij uitharding van bijvoorbeeld cement zal al dit vocht zich weer een weg naar buiten zoeken. Dit kan leiden tot een hoge luchtvochtigheid in huis. Als u niet meteen vochtbestrijding verricht dan kan uw huis snel muf ruiken en er kunnen schimmels ontstaan. Tevens kan bouwvocht uw isolatie aantasten en de sterkte van bouwmateriaal verzwakken die moeten uitdrogen. U kunt de vochtbestrijding van bouwvocht op natuurlijke wijze laten drogen waarbij het openzetten van ramen en deuren het droogproces bevordert. Eveneens kunt u gebruik maken van een bouwdroger. Combineer deze twee opties zodat u geen energie verbruikt tijdens de droge dagen.

Wat kunt u zelf doen om vocht te bestrijden?

Heeft u vochtproblemen gevonden? Begin dan zo snel mogelijk met de vochtbestrijding. Ten eerste moet u vaststellen wat het voor soort vocht is, bijvoorbeeld opstijgend of doorslaand vocht, condensatievocht of lekkages. Bij opstijgend vocht kunt u de buitenmuren laten injecteren waarbij er een vochtwerend middel in de spouwmuur wordt gespoten. De vochtbestrijding van condensatievocht wordt het beste opgelost door enkele beglazing te vervangen door dubbele beglazing. Daarnaast is het bij vochtbestrijding altijd verstandig om uw huis voldoende te ventileren. Hierdoor wordt de vochtige lucht afgevoerd. Het kan ook voorkomen, vaak in oudere woningen, dat in de kelder water ontstaat. Hierbij is het noodzakelijk om de kelder van kelderdichting te voorzien.

Gratis offertes vergelijken!

Wilt u graag uw vochtproblemen in huis oplossen, maar weet u niet wat de juiste vochtbestrijding is? Wij helpen u graag met het zoeken naar de juiste oplossing. Vul ons offerteformulier in zodat u de juiste expert uit uw regio vindt. Na het invullen ontvangt u binnen een paar dagen meerdere vrijblijvende offertes (maximaal 5) waarbij u zelf de prijzen kunt vergelijken. Dan kiest u het juiste vochtbestrijding bedrijf die het beste bij uw opdracht past. Onze specialisten uit ons netwerk helpen u graag. Schakel hulp in voor advies of voor het verhelpen van uw vochtproblemen in huis. Wij garanderen dat u altijd snel en vakkundig geholpen wordt.

vochtproblemen in huis verhelpen